Pizza Napoletana a suroviny

KVALITNÍ INGREDIENCE

Pizza

Není moc států, které by mohly říct, že jejich národní jídlo se stalo celosvětovým fenoménem. A Itálie má hned dvě. Těstoviny na milion způsobů a samozřejmě – pizzu. Obě tyto jídla jsou známé po celém světě, obě jídla se podílela na historii Itálie. Samotní Italové rozdělují pizzu na pouhé dva druhy. Na Italskou pizzu a na ty ostatní pizzy, které je vůbec nezajímají.

Pizza v té nejjednodušší podobě vznikla už v dávné minulosti. Sama historie této placky sahá až do roku 500 př.n.l, kdy si v dobách Perské říše vojáci pekli chlebové placky na svých štítech.

Ve středověku Řekové a Féničané pekli chlebové placky na horkých kamenech a kořenili je čerstvými bylinkami. Řekové tuto pochutinu nazývali jako Plankuntos. Nemělo to zatím nic společného s tím, co dnes nazýváme pizzou, ale mělo to dost podobného s pečivem zvaným Focaccia.

Neapolská pizza

Neapolská pizza není jen zajímavá díky její historii, ale také díky tomu, že roku 2010 byla zapsána evropskou unií do takzvané skupiny pokrmů STG. Jedná se o zkratku “specialità tradizionale garantita” což v překladu znamená “zaručená tradiční specialita”. Co to v praxi znamená? Jednoduše to, že recept na tuto tradiční Neapolskou pizzu je regulován samotným zákonem. Jaký má mít pizza tvar, jak musí být připravováno těsto a kde může být pravá Neapolská pizza, nebo chcete-li Pizza Verace Napoletana, konzumovaná. Ano, to není vtip. Pokud tuto Pizzu nebudete konzumovat v prostorech, kde byla upečená, ztrácí známku STG!

“Pizza Napoletana” jak je uvedeno v dokumentu STG, je produkt, který je upečený v peci za přítomnosti vysoké teploty, u nás v SASY.RE ji pečeme při 480 stupňích a více. Klasická neapolská pizza je kulatého tvaru s volitelným průměrem, který by neměl přesáhnout 35 cm.

Tloušťka těsta musí být maximálně 0,3 cm s okrajem, který musí být v rozmezí 1-2 cm. Pizza by měla být lehká, elastická a jednoduše složitelná do takzvané “knihy”. (Složená pizza dvakrát napůl)

Průměr Neapolské pizzy má být do 35 cm. To znamená, že tento průměr odpovídá zhruba České “malé” pizze, jak je pizzerie v ČR nazývají. Bohužel se v Česku stále předháníme v tom, kdo nabídne větší pizzu za méně peněz. Italové si na tomto trendu nepotrpí. Preferují raději menší pizzy, za to ale s opravdu kvalitními surovinami.

SASY.RE - absolutní novinka

PIZZA ALLA METR
neboli pizza, kterou nabízíme ve velikosti obdélníku, více jak půl metru dlouhého! Můžete si ji zkombinovat ze dvou druhů variant pizz a pochutná si na ní až 6 osob, podle toho, jak velcí jedlíci jste:)